KategoriePrzepisy

Sos śmietanowo-grzybowy wg. przepisu szefa kuchni Grzegorza Chlebowicza

Propozycja podania pierogów z policzkami wołowymi wg. Grzegorza Chlebowicza.

Sos grzybowy:
  • 100 g grzybów leśnych lub pieczarek
  • 300 ml śmietanki 30-36 procent
  • 1 szalotka
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 
Redukcja:
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 100 ml wywaru lub wody
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 15 g świeżej kolendry
  • 10 g suszonych borowików

Zredukuj śmietankę o połowę. Składniki redukcji gotuj do uzyskania około 60 ml płynu, odcedź. Posiekaną szalotkę zeszklij na oleju z masłem, dodaj pokrojone grzyby i smaż aż się zrumienią. Grzyby zalej redukcją i dodaj śmietankę wszystko zagotuj i dopraw solą i natką pietruszki.

Chrust ziemniaczany

Żółte ziemniaki pokrój w cienkie zapałki i namocz w zimnej wodzie z odrobiną octu, następnie odcedź i osusz na papierowym ręczniku. Smaż w głębokim tłuszczu w 130 stopniach do uzyskania chrupkości, odcedź i posól.

Piklowana cebula

Czerwoną cebulę pokrój w cienkie krążki lub w drobną kostkę i zalej sokiem z limonki. Cebula jest gotowa po około 40 min.

Zobacz, jak przepis wykonuje sam Szef!
Do tego przepisu polecamy: