KategoriePrzepisy

Tagliatelle z pesto pistacjowym, ricottą i okruszkami chlebowymi

Składniki
  • 100 gramów niesolonych pistacji bez skorupki
  • 30 gramów startego sera pecorino
  • 30 gramów listków pietruszki
  • 100 ml oliwy lub oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • ½ łyżeczki soli morskiej
  • ½ łyżeczki cukru
  • ¼ łyżeczki pieprzu
Pozostałe składniki:
  • 250 g makaronu tagliatelle
  • 150 g sera ricotta
  • kilka łyżek bułki tartej pangrattato

Przygotowanie:

Sporządzanie pesto z pistacji zaczynamy od namoczenia orzechów w gorącej wodzie przez pół godziny. Pozwoli to na pozbycie się wszystkich skórek. Suszymy oczyszczone pistacje i przenosimy do przystawki do siekania naszego blendera lub do dużego moździerza. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na gładką, zieloną pastę. Pesto można przechowywać w słoiczku, w lodówce przez kilka tygodni.


Nasz błyskawiczny sos zaczynamy od ugotowania makaronu tagliatelle w osolonej wodzie. W tym czasie w misce łączymy ser ricotta z pesto oraz kilkoma łyżkami wody z gotowania makaronu. Dodajemy też ugotowany makaron i mieszamy. Za pomocą szczypiec łapiemy odpowiednią ilość makaronu. zawijamy z pomocą chochli i układamy w misce. Posypujemy pistacjami oraz bułką tartą pangrattato.

Do tego przepisu polecamy: