KategoriePrzepisy

Fusilli alla norma

Składniki
  • 250 g makaronu fusilli
  • 1 dojrzały bakłażan (ok. 200 g)
  • 40 g startego parmezanu
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 60 ml oliwy
  • 1 suszona papryczka peperoncino lub ¼ łyżeczki płatków chilli
  • 50 g grana padano
  • kilka gałązek bazylii
  • sól i czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:

Bakłażana obieramy i kroimy w mniejsze części, np. jak na frytki. Podsmażamy na patelni z kilkoma łyżkami oliwy. Na koniec dodajemy chochlę wody i gotujemy na parze przez chwilę pod przykryciem. Na innej patelni podgrzewamy kilka łyżek oliwy i podsmażamy przez minutę posiekany ząbek czosnku z papryczką peperoncono. Dodajemy passatę pomidorową i koncentrat. Gotujemy 2-3 minuty, po czym dodajemy bakłażana (woda powinna wyparować, a bakłażan powinien być miękki) i dusimy kolejne 2 minuty. Dodajemy kilka gałązek bazylii i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Dodajemy ugotowane 4 minuty fusilli i dokładnie mieszamy. Przekładamy na miskę i dekorujemy serem startym na grubych oczkach.

Do tego przepisu polecamy: