Składniki (2 porcje)
- 200 g rigatoni TULONE
- 100 g cukinii
- 8 pomidorków cherry
- 10 muli
- 400 ml śmietanki 30%
- 100 ml białego wina
- natka pietruszki
- sól i pieprz
- 500 g karmazyn
- 35 g marchew
- 45 g pietruszka
- 20 g Pieczarki
- 30 g seler korzeń
- 30g cebula biała
- 1 g tymianek
- 15 g masła
- 10 g sosu sojowego
- 4 g sos rybny
- sól, pieprz
- sok i skórka otarta z 1/2 cytryny
- 15 g prażona cebulka
Przygotowanie klopsiki:
Mięso ryby, odfiletowane i bez skóry, zemleć w maszynce. Do masy dodać warzywa starte na tarce, drobno posiekaną cebulę i pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać. Z masy formować klopsiki wielkości włoskiego orzecha.
Przygotowanie:
Podsmażamy cukinię na złoty kolor, dodajemy mule, klopsiki z karmazyna i białe wino, wino redukujemy, a następnie dodajemy śmietankę 30% i pomidorki cherry, redukujemy sos o 1/4. Sos doprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki. Do przygotowanego sosu wrzucamy ugotowany makaron, wszystko dokładnie mieszamy. Dekorujemy ulubionymi ziołami.