KategoriePrzepisy

Rigatoni z klopsikami z karmazyna i mulami w sosie śmietanowym wg. przepisu szefa kuchni Bartka Łukaszewicza

Składniki (2 porcje)
  • 200 g rigatoni TULONE
  • 100 g cukinii
  • 8 pomidorków cherry
  • 10 muli
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 100 ml białego wina
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz
Klopski z karamazyna:
  • 500 g karmazyn
  • 35 g marchew
  • 45 g pietruszka
  • 20 g Pieczarki
  • 30 g seler korzeń
  • 30g cebula biała
  • 1 g tymianek
  • 15 g masła
  • 10 g sosu sojowego
  • 4 g sos rybny
  • sól, pieprz
  • sok i skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 15 g prażona cebulka

Przygotowanie klopsiki:

Mięso ryby, odfiletowane i bez skóry, zemleć w maszynce. Do masy dodać warzywa starte na tarce, drobno posiekaną cebulę i pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać. Z masy formować klopsiki wielkości włoskiego orzecha.


Przygotowanie:
Podsmażamy cukinię na złoty kolor, dodajemy mule, klopsiki z karmazyna i białe wino, wino redukujemy, a następnie dodajemy śmietankę 30% i pomidorki cherry, redukujemy sos o 1/4. Sos doprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki. Do przygotowanego sosu wrzucamy ugotowany makaron, wszystko dokładnie mieszamy. Dekorujemy ulubionymi ziołami.

Do tego przepisu polecamy:
  • Makaron świeży Rigatoni – jajeczny

    8,00 

    Składniki: mąka semolina durum, świeże jaja, filtrowana woda,
    Termin ważności: 21 dni od daty produkcji
    Przygotowanie: gotować w lekko osolonej wodzie 2-4 minuty
    Przechowywanie: warunki chłodnicze 2-7 °C
    Waga opakowania: 250 g (posiłek dla 2-ch osób)





    Dodaj do koszyka
  • Makaron świeży Rigatoni – bezjajeczny

    5,00 

    Składniki: mąka semolina durum, filtrowana woda,
    Termin ważności: 14 dni od daty produkcji
    Przygotowanie: gotować w lekko osolonej wodzie 2-4 minuty
    Przechowywanie: warunki chłodnicze 2-7 °C
    Waga opakowania: 250 g (posiłek dla 2-ch osób)





    Dodaj do koszyka