Składniki
- 250 g spaghetti quadri
- 1,5 litr wody
- łyżeczka soli morskiej
- 70 g startego sera pecorino
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu w ziarenkach
Przygotowanie:
Zagotować osoloną wodę. Gotować makaron 2-4 minuty, po czym przecedzić w ten sposób, żeby zachować wodę. Na suchej patelni prażymy czarny pieprz kilka minut, aż zacznie pachnieć. Przenosimy do moździerza i kruszymy. Wsypujemy z powrotem na suchą patelnię i wlewamy wodę spod makaronu. Gotujemy, aż płyn zgęstnieje do konsystencji lekkiego sosu i dodajemy ugotowany makaron. Wsypujemy starty ser i mieszamy tak długo, aż ser połączy się na patelni w kremowy sos i oblepi nitki makaronu. Podajemy z odrobiną świeżo zmielonego pieprzu. Klasyczny przepis można zmodyfikować dodając na koniec np. natkę pietruszki, odrobinę bułki tartej lub skórkę z cytryny.
Zagotować osoloną wodę. Gotować makaron 2-4 minuty, po czym przecedzić w ten sposób, żeby zachować wodę. Na suchej patelni prażymy czarny pieprz kilka minut, aż zacznie pachnieć. Przenosimy do moździerza i kruszymy. Wsypujemy z powrotem na suchą patelnię i wlewamy wodę spod makaronu. Gotujemy, aż płyn zgęstnieje do konsystencji lekkiego sosu i dodajemy ugotowany makaron. Wsypujemy starty ser i mieszamy tak długo, aż ser połączy się na patelni w kremowy sos i oblepi nitki makaronu. Podajemy z odrobiną świeżo zmielonego pieprzu. Klasyczny przepis można zmodyfikować dodając na koniec np. natkę pietruszki, odrobinę bułki tartej lub skórkę z cytryny.