KategoriePrzepisy

Spaghetti quadri cacio e pepe

Składniki
  • 250 g spaghetti quadri
  • 1,5 litr wody
  • łyżeczka soli morskiej
  • 70 g startego sera pecorino
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu w ziarenkach
Przygotowanie:
Zagotować osoloną wodę. Gotować makaron 2-4 minuty, po czym przecedzić w ten sposób, żeby zachować wodę. Na suchej patelni prażymy czarny pieprz kilka minut, aż zacznie pachnieć. Przenosimy do moździerza i kruszymy. Wsypujemy z powrotem na suchą patelnię i wlewamy wodę spod makaronu. Gotujemy, aż płyn zgęstnieje do konsystencji lekkiego sosu i dodajemy ugotowany makaron. Wsypujemy starty ser i mieszamy tak długo, aż ser połączy się na patelni w kremowy sos i oblepi nitki makaronu. Podajemy z odrobiną świeżo zmielonego pieprzu. Klasyczny przepis można zmodyfikować dodając na koniec np. natkę pietruszki, odrobinę bułki tartej lub skórkę z cytryny.
Do tego przepisu polecamy:
  • Spaghetti Quadri

    Makaron świeży Spaghetti Quadri – jajeczny

    8,00 

    Składniki: mąka semolina durum, świeże jaja, filtrowana woda,
    Termin ważności: 21 dni od daty produkcji
    Przygotowanie: gotować w lekko osolonej wodzie 2-4 minuty
    Przechowywanie: warunki chłodnicze 2-7 °C
    Waga opakowania: 250 g (posiłek dla 2-ch osób)

    Dostępne opcje dostawy:


    Transport żywności w warunkach chłodniczych 0°C - 4°C.

    Standardowa przesyłka kurierska.

    Dostawa w warunkach chłodniczych transportem TULONE.

    Odbierz osobiście w siedzibie TULONE – Białystok, Octowa 2a.
    Dodaj do koszyka