Składniki
- 1-2 paczki makaronu lasagne
- 500 ml passaty pomidorowej
- 1 duży bakłażan
- 3 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 150 g parmezanu
- 150 g mozzarelli
- 2 łyżki dobrego oregano
- 1 płaska łyżeczka soli morskiej
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki octu z białego wina
- masło do posmarowania formy
Przygotowanie:
Do rondla wlewamy oliwę i podsmażamy przez chwilę 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Następnie dodajemy passatę pomidorową i gotujemy do odparowania ⅓ płynu. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i octem. Bakłażana obieramy i kroimy na 5-7 mm plastry. Sery ścieramy.
Formę żaroodporną smarujemy masłem i układamy pierwszą warstwę makaronu, na niej kilka łyżek pomidorowego sosu, na sosie warstwę bakłażana, którego smarujemy pomidorami i posypujemy serami i oregano. Układamy w ten sposób 3-4 warstwy, ale zostawiamy trochę składników na górę. Na sam koniec posypujemy wszystko serem oraz oregano i wstawiamy do pieca rozgrzanego do 200 stopni na 30 minut. Po ostygnięciu kroimy i serwujemy na talerzu.