KategoriePrzepisy

Orecchiette con le cime di rapa (z brokułem liściastym)

Składniki
  • 250 g makaronu Orecchiette
  • 300 - 400 g brokuła liściastego (jeśli dostępny) lub
  • 200 g świeżego szpinaku + kilka gałązek brokuła
  • 4 filety anchois z oleju
  • 1 suszona papryczka peperoncino (opcjonalnie)
  • 40 ml oliwy cytrynowej
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Gotujemy makaron przez 4 minuty w lekko osolonej wodzie. W tym czasie na patelni podgrzewamy oliwę cytrynową razem z filetami anchois, peperoncino i startym ząbkiem czosnku. Mieszamy minutę – dwie i dodajemy pokrojony na mniejsze części brokuł liściasty. Poza sezonem można użyć bardzo drobno pokrojonego brokuła ze szpinakiem. Podgrzewamy tylko do “zwiędnięcia” liści i dodajemy ugotowany makaron z odrobiną wody z gotowania. Mieszamy dokładnie i skrapiamy dodatkowo oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem jeśli potrzeba. Podajemy w misce.

Do tego przepisu polecamy: