Składniki
- 250 g makaronu Orecchiette
- 300 - 400 g brokuła liściastego (jeśli dostępny) lub
- 200 g świeżego szpinaku + kilka gałązek brokuła
- 4 filety anchois z oleju
- 1 suszona papryczka peperoncino (opcjonalnie)
- 40 ml oliwy cytrynowej
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Gotujemy makaron przez 4 minuty w lekko osolonej wodzie. W tym czasie na patelni podgrzewamy oliwę cytrynową razem z filetami anchois, peperoncino i startym ząbkiem czosnku. Mieszamy minutę – dwie i dodajemy pokrojony na mniejsze części brokuł liściasty. Poza sezonem można użyć bardzo drobno pokrojonego brokuła ze szpinakiem. Podgrzewamy tylko do “zwiędnięcia” liści i dodajemy ugotowany makaron z odrobiną wody z gotowania. Mieszamy dokładnie i skrapiamy dodatkowo oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem jeśli potrzeba. Podajemy w misce.