- 250 g makaronu spaghetti
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 4 filety anchois
- 5 dag czarnych oliwek 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 1 czubata łyżka kaparów
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól, cukier
- starty parmezan do posypania
Przygotowanie:
W dużym garnku zagotować wodę, posolić, włożyć makaron i ugotować al dente.
W czasie gdy gotuje się makaron przygotować sos: w średnim garnku na oliwie delikatnie poddusić obrany i pokrojony na cienkie plasterki czosnek.
Dodać fileciki anchois i smażyć na umiarkowanym ogniu co chwilę mieszając przez ok. 2 minuty. Dodać odcedzone oliwki i smażyć przez kolejne 2 minuty. Dodać odcedzone kapary i znów smażyć co chwilę mieszając przez ok. 3 – 4 minuty, dodać oliwki.
Dodać płatki chili, wymieszać i jeszcze chwilę razem podsmażać. Dodać pomidory z puszki i zagotować. Doprawić pieprzem oraz niedużą ilością soli. Gotować pod uchyloną pokrywką przez ok. 10 minut.
Do sosu włożyć odcedzony makaron, wymieszać i podgrzewać przez ok. 1 – 2 minuty. Wyłożyć do talerzy, posypać posiekaną natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem.



