KategoriePrzepisy

Tagliatelle al ragu’

Składniki
  • 350 g mielonej wołowiny
  • 50 g pancetty
  • 1 duża cebula, drobno posiekana
  • 1 łodyga selera naciowego, drobno posiekane
  • 1 marchewka, drobno posiekane
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 100 ml czerwonego wina
  • 400 g krojonych pomidorów (z puszki lub świeżych)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 250 ml bulionu wołowego lub drobiowego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 250 g tagliatelle
  • świeżo starty parmezan do posypania

Przygotowanie:

W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj posiekaną pancettę i smaż, aż stanie się złocista i chrupiąca.

Dodaj cebulę, seler, marchewkę i czosnek. Smaż na średnim ogniu, aż warzywa zmiękną i staną się lekko złociste.

Dodaj mieloną wołowinę. Smaż, mieszając, aż mięso się zrumieni. Wlej czerwone wino i gotuj, aż większość płynu odparuje. Dodaj krojone pomidory, koncentrat pomidorowy, bulion, liście laurowe, oregano i tymianek. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Doprowadź sos do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez co najmniej 2 godziny, a najlepiej 3-4 godziny, mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje i smaki się połączą.

Gotowanie makaronu:
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Dodaj tagliatelle i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż będą al dente.

Odcedź makaron, zachowując trochę wody z gotowania.

Włóż ugotowany makaron z powrotem do garnka. Dodaj sos ragù i trochę wody z gotowania, aby sos lepiej się rozprowadził. Delikatnie wymieszaj, aby tagliatelle były równomiernie pokryte sosem.

Podawaj tagliatelle al ragù gorące, posypane świeżo startym parmezanem.

Do tego przepisu polecamy: