KategoriePrzepisy

Lasagne alla parmigiana z bakłażanem, pomidorami i parmezanem

Składniki
  • 1-2 paczki makaronu lasagne
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 1 duży bakłażan
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g parmezanu
  • 150 g mozzarelli
  • 2 łyżki dobrego oregano
  • 1 płaska łyżeczka soli morskiej
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki octu z białego wina
  • masło do posmarowania formy

Przygotowanie:

Do rondla wlewamy oliwę i podsmażamy przez chwilę 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Następnie dodajemy passatę pomidorową i gotujemy do odparowania ⅓ płynu. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i octem. Bakłażana obieramy i kroimy na 5-7 mm plastry. Sery ścieramy.


Formę żaroodporną smarujemy masłem i układamy pierwszą warstwę makaronu, na niej kilka łyżek pomidorowego sosu, na sosie warstwę bakłażana, którego smarujemy pomidorami i posypujemy serami i oregano. Układamy w ten sposób 3-4 warstwy, ale zostawiamy trochę składników na górę. Na sam koniec posypujemy wszystko serem oraz oregano i wstawiamy do pieca rozgrzanego do 200 stopni na 30 minut. Po ostygnięciu kroimy i serwujemy na talerzu.

Do tego przepisu polecamy:
  • Makaron świeży Lasagne – jajeczny

    8,00 

    Składniki: mąka semolina durum, świeże jaja, filtrowana woda,
    Termin ważności: 21 dni od daty produkcji
    Przygotowanie: gotować w lekko osolonej wodzie 2-4 minuty
    Przechowywanie: warunki chłodnicze 2-7 °C
    Waga opakowania: 250 g (posiłek dla 2-ch osób)

    Dostępne opcje dostawy:


    Transport żywności w warunkach chłodniczych 0°C - 4°C.

    Standardowa przesyłka kurierska.

    Dostawa w warunkach chłodniczych transportem TULONE.

    Odbierz osobiście w siedzibie TULONE – Białystok, Octowa 2a.
    Dodaj do koszyka