KategoriePrzepisy

Spaghetti nero di sepia z krewetkami i maślaną emulsją

Składniki
  • 250 g makaronu spaghetti nero di sepia
  • 50 g masła
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebulka szalotka
  • kilka gałązek pietruszki
  • 150 ml białego, wytrawnego wina
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • skórka z połowy cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Podgrzewamy masło z oliwą na patelni. Podsmażamy do zrumienienia posiekaną bardzo drobno szalotkę i czosnek. Dodajemy 1 łyżkę posiekanej pietruszki. Podsmażamy chwilę. Dolewamy wino i redukujemy do lekkiego zagęszczenia. W międzyczasie gotujemy makaron. Kiedy sos zacznie gęstnieć, dodajemy pokrojone, surowe krewetki. Dusimy 2-3 minuty, po czym dodajemy makaron prosto z garnka. Mieszamy, żeby sos dokładnie pokrył makaron i przenosimy razem z krewetkami na talerz. Dekorujemy natką pietruszki i startą skórką z cytryny.

Do tego przepisu polecamy: