Składniki
- 250 g makaronu spaghetti nero di sepia
- 50 g masła
- 3 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebulka szalotka
- kilka gałązek pietruszki
- 150 ml białego, wytrawnego wina
- 1 łyżka soku z cytryny
- skórka z połowy cytryny
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Podgrzewamy masło z oliwą na patelni. Podsmażamy do zrumienienia posiekaną bardzo drobno szalotkę i czosnek. Dodajemy 1 łyżkę posiekanej pietruszki. Podsmażamy chwilę. Dolewamy wino i redukujemy do lekkiego zagęszczenia. W międzyczasie gotujemy makaron. Kiedy sos zacznie gęstnieć, dodajemy pokrojone, surowe krewetki. Dusimy 2-3 minuty, po czym dodajemy makaron prosto z garnka. Mieszamy, żeby sos dokładnie pokrył makaron i przenosimy razem z krewetkami na talerz. Dekorujemy natką pietruszki i startą skórką z cytryny.