KategoriePrzepisy

Spaghetti alla puttanesca

Składniki
  • 250 g makaronu spaghetti
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 4 filety anchois
  • 5 dag czarnych oliwek 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1 czubata łyżka kaparów
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, cukier
  • starty parmezan do posypania

Przygotowanie:

W dużym garnku zagotować wodę, posolić, włożyć makaron i ugotować al dente.

W czasie gdy gotuje się makaron przygotować sos: w średnim garnku na oliwie delikatnie poddusić obrany i pokrojony na cienkie plasterki czosnek.

Dodać fileciki anchois i smażyć na umiarkowanym ogniu co chwilę mieszając przez ok. 2 minuty. Dodać odcedzone oliwki i smażyć przez kolejne 2 minuty. Dodać odcedzone kapary i znów smażyć co chwilę mieszając przez ok. 3 – 4 minuty, dodać oliwki.

Dodać płatki chili, wymieszać i jeszcze chwilę razem podsmażać. Dodać pomidory z puszki i zagotować. Doprawić pieprzem oraz niedużą ilością soli. Gotować pod uchyloną pokrywką przez ok. 10 minut.

Do sosu włożyć odcedzony makaron, wymieszać i podgrzewać przez ok. 1 – 2 minuty. Wyłożyć do talerzy, posypać posiekaną natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem. 

Do tego przepisu polecamy: