KategoriePrzepisy

Spaghetti bezjajeczne z wegańskim sosem z bakłażana i okruszkami chleba

Składniki
  • spaghetti bezjajeczne
  • 1 mały bakłażan
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki okruszków z chleba pangrattato lub bułki tartej
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Bakłażana obieramy ze skórki obieraczką do warzyw i gotujemy na parze do miękkości. Kroimy na drobną kostkę. Na małej patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i dodajemy bakłażana. Smażymy kilka minut i doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem i płatkami drożdżowymi. Rozdrabniamy za pomocą moździerza, blendera lub malaksera. Makaron gotujemy przez 3 minuty i odcedzamy. Sos z bakłażana podgrzewamy na patelni i dodajemy makaron. Mieszamy, aby sos oblepił nitki makaronu i podajemy w misce z posypką z bułki tartej. Można dodatkowo skropić oliwą i posypać natką pietruszki.

Do tego przepisu polecamy:
  • Makaron Spaghetti – bezjajeczny

    5,00 

    Składniki: mąka semolina durum, filtrowana woda
    Termin ważności: 14 dni od daty produkcji
    Przygotowanie: gotować w lekko osolonej wodzie 2-4 minuty
    Przechowywanie: warunki chłodnicze 2-7 °C
    Waga opakowania: 250 g (2 porcje)





    Dodaj do koszyka