- 100 gramów niesolonych pistacji bez skorupki
- 30 gramów startego sera pecorino
- 30 gramów listków pietruszki
- 100 ml oliwy lub oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- ½ łyżeczki soli morskiej
- ½ łyżeczki cukru
- ¼ łyżeczki pieprzu
- 250 g makaronu tagliatelle
- 150 g sera ricotta
- kilka łyżek bułki tartej pangrattato
Przygotowanie:
Sporządzanie pesto z pistacji zaczynamy od namoczenia orzechów w gorącej wodzie przez pół godziny. Pozwoli to na pozbycie się wszystkich skórek. Suszymy oczyszczone pistacje i przenosimy do przystawki do siekania naszego blendera lub do dużego moździerza. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na gładką, zieloną pastę. Pesto można przechowywać w słoiczku, w lodówce przez kilka tygodni.
Nasz błyskawiczny sos zaczynamy od ugotowania makaronu tagliatelle w osolonej wodzie. W tym czasie w misce łączymy ser ricotta z pesto oraz kilkoma łyżkami wody z gotowania makaronu. Dodajemy też ugotowany makaron i mieszamy. Za pomocą szczypiec łapiemy odpowiednią ilość makaronu. zawijamy z pomocą chochli i układamy w misce. Posypujemy pistacjami oraz bułką tartą pangrattato.