Składniki
- 250 g makaronu fusilli
- 1 dojrzały bakłażan (ok. 200 g)
- 40 g startego parmezanu
- 200 ml passaty pomidorowej
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 60 ml oliwy
- 1 suszona papryczka peperoncino lub ¼ łyżeczki płatków chilli
- 50 g grana padano
- kilka gałązek bazylii
- sól i czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
Bakłażana obieramy i kroimy w mniejsze części, np. jak na frytki. Podsmażamy na patelni z kilkoma łyżkami oliwy. Na koniec dodajemy chochlę wody i gotujemy na parze przez chwilę pod przykryciem. Na innej patelni podgrzewamy kilka łyżek oliwy i podsmażamy przez minutę posiekany ząbek czosnku z papryczką peperoncono. Dodajemy passatę pomidorową i koncentrat. Gotujemy 2-3 minuty, po czym dodajemy bakłażana (woda powinna wyparować, a bakłażan powinien być miękki) i dusimy kolejne 2 minuty. Dodajemy kilka gałązek bazylii i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Dodajemy ugotowane 4 minuty fusilli i dokładnie mieszamy. Przekładamy na miskę i dekorujemy serem startym na grubych oczkach.